Fakturaköp

Vad är skillnaden mellan fakturaköp och factoring?

För många människor är fakturaköp och factoring precis samma sak! Det är lite märkligt att det finns två olika begrepp, om man ändå menar samma sak? Vi skall försöka reda ut detta och skapa lite ordning och reda mellan de två olika begreppen.

Samlingsbegrepp

Factoring används som ett ”samlingsbegrepp” som omfattar både fakturaköp och fakturabelåning. Gemensamt för båda begreppen är att de företag som har en kundfaktura (debetfaktura), som vanligen ska betalas inom 1-3 månader. På så sätt kan man frigöra större delen av det fakturerade kapitalet redan redan inom någon dag. Genom att få in fordringen samtidigt som fakturan går i väg till kunden (fakturamottagaren), får man loss kapital som kan arbeta i företaget. Fakturaköp eller factoring reducerar kapitalet som ligger låst i fakturor till kunderna. Effekten blir en bättre finansiering av bolaget och ger spelrum för bättre inköp och på så sätt får man större möjligheter till bättre lönsamhet och tillväxt i bolaget.
factoring fakturaköp

Hur gör man om man vill börja använda tjänsten?

Om man funderar på att sälja sina fakturor kontaktar man lämpligen någon av aktörerna som finns och som erbjuder fakturaköp. Kanske kan det vara en fördel om ”factoringföretaget” även har andra finansiella tjänster uti fall du vill prova andra finansieringstjänster som t.ex. leasing eller företagslån. Vi kan tipsa om att anlita ett finansföretag, som spänner inom samtliga områden. I princip kan man då klara sig med en enda finansieringspartner, förutom då sin affärsbank förstås.

Vad kostar det att ”sälja sina fakturor”?
Det är, helt logiskt, lite olika affärsmodeller hos de olika bolagen men vanligt är väl att det kostar cirka 1 % på fakturavärdet. Vissa av factoringföretagen har en minimiavgift för varje enskild faktura. Har man en factoringpartner som är lite ”mån om sina kunder” så är det mesta förhandlingsbart. Konkurrensen mellan de olika bolagen är extrem och man lägger massor av pengar på att jaga in nya kunder. TV-reklam, annonser på sökmotorerna samt telemarketing är vanligt i branschen…