Factoring

Factoring är det perfekta sättet om du behöver förbättra din likviditet. Du får betalt per omgående och slipper dessutom att påminna eller kräva dina kunder på betalningen. Allt som oftast blir kunden mer mån om att betala fakturan i tid om det är ett factoringbolag som står som utställare av fakturan. Factoring kallas även för fakturaköp, då finansföretaget är den som har förvärvat, eller köpt fakturan av dig.

Vad kostar factoring?

Självklart kostar factoringtjänsten pengar! Kostnaden kan dock variera något mellan de olika factoringbolagen. Om vi t.ex. har en faktura med ett fakturabelopp om 20 000 kr exklusive moms så brukar man få betala runt 3 % på fakturabeloppet, d.v.s. 600 kr. Till detta brukar det tillkomma en s.k. ”hanteringsavgift” som brukar ligga på 75 kr (+-25kr). Den totala kostnaden för denna factoring blir då 650-700 kr. Avgiften som factoringbolaget tar skall vara rimliga och täcka administration och kostnader för refinansiering mm.

Vad skall kunderna säga när du säljer fakturor?

Kanske kommer mina kunder att bli irriterade när jag börjar att anlita ett factoringföretag? Hur skall jag hantera dessa diskussioner? En rekommendation som vi kan göra är att ditt företag går ut med ett brev/E-post till samtliga kunder som berörs av detta och kort och konsist förklarar hur factoring fungerar och varför ditt företag har valt att förbättra likviditeten med hjälp av just detta. De allra flesta kommer inte att ”höja på ögonbrynen” utan bara konstatera givet faktum. Någon enstaka kund, förmodligen en av dina kunder som alltid ”segar på betalningen” kommer att förstå att det kanske är slut på tiden då han kunde ”låna pengar” av just ditt företag.

Vilket factoringbolag skall man då välja?

Självklart kan vi inte peka ut någon specifik aktör som är den som är bäst, billigast eller varför inte trevligast att ha att göra med. En fingervisning kan dock vara att titta på siffrorna för factoringbolaget hos t.ex. allabolag.se och om det är ett bolag som går hyfsat bra och med hyfsat stor omsättning är det väl bara att ta en diskussion med dem om vilka villkor som ditt företag skulle kunna få när det gäller fakturaköp.

factoring fakturaköp